Tuesday, 10 February 2009

Atat de frageda, in memoriam Gabriela Tudor


Toti cei care au cunoscut-o sau au colaborat cu Gabriela Tudor, sunt invitati sa-si ia ramas bun de la ea cu ocazia unui eveniment dedicat memoriei sale, care va avea loc, SAMBATA 14 FEBRUARIE, ORA 19 la Centrul National al Dansului din Bucuresti (cladirea Teatrului National, Et. 4, intrarea Laptaria lui Enache).

Evenimentul este realizat cu sprijinul artiştilor Andreea Căpitănescu, Florin Fieroiu, Carmen Riban, Eduard Gabia, Mircea Ghinea, Cosmin Manolescu, Paul Cimpoieru, Mădălina Dan, Thomas Körtvélyessy (Olanda), Matei Branea, Jürg Solothurnmann (Elveţia), Harry Tavitian si Vlaicu Golcea. Pe parcusul spectacolului vor fi proiectate imagini, interviuri şi momente din viaţa Gabrielei Tudor din arhiva Fundaţiei Proiect DCM si a Programului Cultural Elveţian în România şi din filmele Phoenix’05 realizat de Gabriela Tudor şi Elisa Fuchs (SCP Romania), Bucarest 10 mots realizat de Asociaţia ArtLink, Heaven realizat de Matei Branea.

Fundatia Proiect DCM va lansa cu ocazia spectacolului din 14 februarie initiativa crearii unui fond special care va acorda o bursa „Gabriela Tudor” in management cultural unui tanar interesat sa se specializeze in acest domeniu. Bursa va fi acordata anual in luna iulie, cu ocazia zilei de nastere a Gabrielei. Daca sunteti interesati sa participati financiar la realizarea acestui proiect, o puteti face printr-o donatie care poate fi facuta in conturile Fundatiei Proiect DCM sau direct cu ocazia spectacolului. Sprijinul dvs. financiar va fi mentionat pe site-ul ce va fi realizat pentru acest proiect. Donatia dvs. poate fi realizata in unul din urmatoarele conturi cu specificatia „pentru Gabriela Tudor”:
Beneficiar: Fundatia culturala Proiect DCM
Cont IBAN Lei: RO72RZBR0000060008485433
cont IBAN Euro RO58RZBR0000060007477661
Bank account IBAN CHF: RO54 RZBR 0000 0600 1127 2179
Bank account IBAN USD: RO76 RZBR 0000 0600 1127 2171
Banca: Raiffaisen Bank, Agentia Piata Amzei, cod swift RZBRROBU

Monday, 9 February 2009

Justin Reed's illustration












because we love movies ...
more of Justin Reed's art here. via Feeder.





Friday, 6 February 2009

de criza

e posibil sa zambim mai mult. Explicatia e fie "motivatia pozitiva", cum spun cei de la Magazinul progresiv, fie frica, aceasta "motivatie negativa" pe care o observa Rogozanu in Money express.

Voi de ce zambiti zilele astea? :)

CSR de Romania in 2008

Dragos (Dehelean) face bilantul si pica numai bine. Personal chiar cred ca e de facut ordine cat mai serios si cu simtul responsabilitatii in ceea ce se numeste CSR la noi. Mai ales intr-un an care se anunta stramtorat in investitii de imagine cred ca e numai bine ca acele companii cu adevarat community firendly sa iasa in evidenta. Companiile care investesc de ani buni si intr-un mod relevant si, in acelasi timp, coerent, cele care au apucat sa vada rezultate, schimbari in mediul inconjurator, in randul beneficiarilor vizati si, in general, la nivelul societatii.


Criza economica este un filtru bun care va arata destul de clar cine a investit pentru a se inscrie in trend sau pur si simplu pentru beneficii imediate de imagine si cine a contribuit la modificarea in bine a unor lucruri. Vor fi mai putini bani de dat pe comunicare, inclusiv PR. Asa ca cei care au investit in CSR cu cap si relevanta vor descoperi ca le este mult mai usor sa continue ceea ce au inceput, cu motoarele, temporar, mai putin turate. Atata vreme cat contributia la viata comunitatii ramane in aceesi sfera, coerenta cu trecutul, relevanta atat pentru brand si de folos societatii, pe care au abordat-o de la bun inceput. In vremuri de "stramtorare" e mult mai dificil sa investesti in actiuni hei-rup-iste, cu iz pronuntat de manevra de imagine. Asta din mai multe motive: 1. publicul nu mai inghite, e mai sensibil, incepe sa resimta problemele si devine mai exigent; 2. forma fara fond se poate, dar costa. De fapt nu cred ca poate nega cineva faptul ca, de multe ori, bugetul pentru promovarea campaniei de CSR il depasea pe acela alocat rezolvarii problemei adresate; 3. temele "in tendinte" s-au cam epuizat. Acum, pentru a fi in tendinte, trebuie sa faci ceva care sa aiba efect in viata oamenilor ... a acelora speriati de disponibilizari, de ratele de la banca, de cursul Euro-Leu; a acelora care revin de a munca din strainatate; a acelora speriati de cresterea ratei infractionalitatii. Pana nu demult era suficient sa enunti o problema de mediu si sa oferi spectacole mediatice pe aceasta tema, din nefericire fara prea mari urmari durabile in realitatea palbapila. Tot asa, marea provocare a "responsabilitatii sociale" era gasirea unor teme cu totul si cu totul virgine, neatinse de bugetul vreunui competitor. Evident, de dragul singularizarii - lucru perfect corect si acceptabil. Cu o conditie: bataliile alese sa fie importante pentru romani si sa fie purtate cu folos. Pacat ca am pierdut trenul. Era mult loc de diferentiere intr-o tara cu atat de multe probleme si companii prospere.

Asa ca, daca e sa nominalizez companiile cu politici de CSR valoroase a opresc la
  1. BRD pentru ca au avut curajul sa abordeze acum 4 ani o tema foarte dificila si sa deruleze de atunci si pana in prezent un program foarte greu (scoaterea din anonimat a patrimoniului cultural al Romaniei prin inventarierea si semnalizarea unui numar mare de monumente). Asta pe langa nenumarate actiuni de charity si de sprijinire a unor categorii defavorizate.
  2. Vodafone pentru ca au donat echipamente catre SMURD, pentru ca sprijina Salvamar si Salvamont etc.
  3. Western Union pentru ca vor sa finanteze proiecte in beneficiul emigrantilor intr-un an in care situatia acestora va deveni cu siguranta o problema nationala.
  4. Nominalizez in cele din urma si Petrom (pentru mesajul pe care si l-au asumat ca principala platforma de comunicare, Romania va creste prin bun-simt si responsabilitate si pentru ca au sprijinit si alte initiative ale mediului civic) cu toate ca sunt curioasa cum vor gestiona perioada de criza si cat de responsabil isi vor trata angajatii, disponibilizatii, partenerii.
Mai sunt companii interesate de responsabilitate sociala in Romania. 2008 a fost un an bun pentru CSR la noi. Ramane de vazut ce anume s-a schimbat in bine in urma proiectelor de anul trecut si ce efecte vom mai simti in 2009.