Friday 9 May 2008

Intre timp

1. motociclistii exista (nu e niciun dubiu!)in trafic si doua dintre exemplarele mai putin reusite ale speciei au insistat sa dea peste mine pe trecere de pietoni. Noroc cu precautia si cu puterea imaginatiei, ca altfel, la cum se strecoara unii printre masinile blocate, one can never know.... am scapat de doua ori. am injurat, totusi, ca pe bulevard.
2. s-a lansat Harta Verde a Bucurestiului... o treaba simpatica facuta de o mana de oameni dintr-un ONG, pe numele lui Goodartofnoon. Harta Verde este sora Green map New York si a altor peste 4000 de harti din lume si e .... chiar o harta (d'oh!) pe care se gasesc semnalate acele puncte din Bucuresti unde exista resurse pentru dezvoltarea durabila a orasului. Partea "altfel" a acestui proiect este ca reinventeaza ideea de oras verde. Pe Harta Verde nu se gasesc doar parcurile sau zonele efectiv verzi din oras. Nu e vorba de aceeasi discutie interminabila despre cine taie copaci si cat de respirabil e aerul din Bucuresti si cat de corupt e sistemul si cat de putine se fac pentru mediu. Sau nu e doar despre asta. Potrivit oamenilor de la Goodartofnoon (inspirati de Wendy Brower, initiatoarea primei Harti Verzi din lume si cea care a dezvoltat Green Map System worldwide)un oras este verde daca are - pe langa spatii verzi - si muzee, galerii de arta, magazine de reparatii, situri unde se produce energie regenerabila, piste pentru biciclete, zone cu habitate naturale, centre sociale, adaposturi, cantine sociale, monumente, spatii de joaca pentru copii, spatii de socializare pentru bantrani si muuuulte alte tipuri de resurse, una mai suprinzatoare pt cei obisnuiti sa creada ca verde e doar o culoare. Aflati mai multe direct din harta, disponibila in numarul de mai al National Geographic.
Inside info: presa n-a prea inteles ce e cu Harta Verde si la ce ne-ar putea folosi sa stim unde se afla chestiile valoroase din orasul asta (de care ar trebui sa fim ceva mai constienti, pe care ar trebui sa le protejam, pentru care ar trebui sa ne schimbam atitudinea si sa intervenim pe langa autoritati). Am vazut ca au evidentiat tot aspectele mai putin placute ale Bucurestiului cum ar fi zonele cele mai poluate. Probabil ca furia si critica vinde un material de presa mai bine decat "the good things" (Pe sistemul bad news travels fast, good news leads to no news) Desi vrea sa atraga atentia si asupra zonelor unde e nevoie de interventie pentru a se corecta problemele care strica ratingul Bucurestiului la capitolul "Greenness", Harta Verde e mai degraba despre ce avem si nu stim si-am putea prezerva.
Cateva articole ici, (cu mentiunea ca stiriea difuzata a fost despre traseul cu cea mai ridicata poluaredin Bucuresti, evidentiat pe harta verde), sh-aici si colea.
Si-ar mai fi de povestit insa o las pe dupa lansarea cu public a Hartii Verzi. se intampla duminca asta, 11 mai, in Cismigiu (zona Foisor) de la 5 o'clock PM. Cine-i verde va fi acolo.

3. si-ar mai fi de povestit si asa, in general. Despre bulgari, mancarea lor proasta si indigestia noastra. Despre Nessebar care parca nu e Bulgaria ci Slovenia. despre podisul Macinului. despre Iasi....dar toate astea cand ne-om mai aduna de pe drumuri, de pe la conferinte, doctori veterinari si obligatii "de familie"

No comments: