Thursday, 31 January 2008

Ce-am pierdut

ieri incercand sa inteleg cum vad advertiserii anul 2008 la AdBreak.


Aberatii de bun-simt de Sorin Stoica: lansare de carte si film despre autor la Muzeul Taranului Roman, ieri 30 ianuarie

Editura Polirom si Clubul Taranului prezinta miercuri, 30 ianuarie, ora 18.00, volumul Aberatii de bun-simt de Sorin Stoica, aparut in 2007 in colectia „Ego. Proza". Aberatii de bun-simt este cea de-a doua carte postuma, dupa Jurnal, publicata de Polirom din opera lui Sorin Stoica. Despre carte vor vorbi invitatii Serban Anghelescu, Paul Cernat, Marius Chivu, Sorin Preda. In cadrul evenimentului va fi prezentat si un film de Gabriel Achim despre autor: Sorin Stoica/A Writer's Will (alb-negru/17'28''), informeaza editura Polirom.

Gabriel Achim, realizatorul filmului, declara: „Putin inainte sa moara (la 28 de ani), unul dintre cei mai talentati si prolifici scriitori romani din tinara generatie, isi prezinta testamentul literar. Un documentar care pluteste intre arta si reportaj, intre poetic si lucrul marunt, intre serios si absurd."

Sorin Stoica (1978-2006)
„Nici unul dintre noii prozatori, pe care ii citesc cu nesat, nu m-a facut sa dau strigat spontan si naiv de entuziasm cum a facut-o nonconformismul lui Sorin Stoica la mizerabilismul zilei. Nu insist. «Daca vorbesti de bine pe cineva, adesea l-ai terminat»." (Radu Cosasu)

paNOU Cohn & Jansen

Tuesday, 29 January 2008

Teatrul din blog (Blog the theatre)

dupa cum zice publicatia Compact, "Teatrul Bulandra va scoate bloggerii din anonimat"

care va sa zica, citez: Un numar de 50 de bloguri au fost selectate in programul "Blog The Theatre", trei dintre acestea urmand sa fie transformate in piese de teatru. Potrivit Teatrului Bulandra, acestea vor deveni spectacole de 30 de minute. In urmatoarea faza a proiectului, pana in aprilie, urmeaza sa fie scrise piesele de catre dramaturgi, dupa obtinerea acordului autorilor.

Oare ce-o sa vedem? Trimbulatiile tanarului zoso?

Teatrul care ne dezvolta


Din seria recuperari, somatii tip don't miss si noi sperante ma bucur sa stiu ca:
Vineri e The Shape of things
Vineri, 1 februarie, ora 19.00, la Teatrul Act:

THE SHAPE OF THINGS de Neil LaBute
cu:
MIHAELA SIRBU
VLAD ZAMFIRESCU
IRINA VELCESCU
SERBAN PAVLU

regia: VLAD MASSACI
scenografia/concept video/sunet: ANDU DUMITRESCU

O productie TEATRUL FARA FRONTIERE in colaborare cu Teatrul Act

Rezervari la telefon: 3103 103, Teatrul Act

si ca
Sambata e Bash

Sambata, 9 februarie, ora 19.00, la Teatrul Act:
Bash. O trilogie contemporana (tot) Neil LaBute
cu:
MIHAI CALIN
IRINA VELCESCU
VLAD ZAMFIRESCU
MIHAELA SIRBU

regia: VLAD MASSACI
scenografia / light design: ANDU DUMITRESCU

O productie TEATRUL FARA FRONTIERE

Rezervari tot la Teatrul Act


dar mai ales TFF (pe care ii iubesc, mai ales de la Autobahn incoace, ca tocmai ce-am vorbit cu Ioana despre asta) face CURSURI DE TEATRU PRIN IMPROVIZATIE

Incepand cu luna februarie Teatrul Fara Frontiere organizeaza, in colaborare cu Fundatia Calea Victoriei, in cadrul programului "Ce nu te invata scoala", cursuri de teatru prin improvizatie pentru copii si adulti.

Improvizatia bazata pe metoda britanicului Keith Johnstone dezvolta dorinta de colaborare, flexibilitatea, capacitatea de a asculta si de a conduce. Deprinderea acestor abilitati, prin joc, este esentiala pentru dezvoltarea personala.


Mai multe aici

Don't miss: Seara BD la Centrul Ceh

Seara BD la Centrul Ceh / 31 ianuarie / 20h00
Pentru pasionatii de benzi desenate:
Lansarea revistei cehesti de banda desenata Aargh! de catre Tomas Kucerovsky / Expozitie BD Alexandru Ciubotariu / O scurta istorie a benzii desenate in Romania cu Dodo Nita, presedintele asociatiei BD Romania. Un eveniment 3 in 1 la Centrul Ceh.




Pentru mai multe informatii dati o raita pe blog

Saturday, 26 January 2008

Filmele zilelor urmatoare

Din seria lucruri care trec (pe-aproape) pe langa noi daca nu netrage nimeni de mana sa ne arate cat de sub nasul nostru sunt, cateva exemple:
Urmăreşte-mă! / Follow Me!
Comedie, Anglia, 1972; Regia: Carol Reed; Cu: Mia Farrow
Sâmbătă – 26 ianuarie, TVR Cultural, 14.00

despre care se spun urmatoarele:
“Un bancher englez, sobru şi ocupat, angajează un detectiv particular pentru a-i urmări soţia, o tînără americancă pe care o suspectează de infidelitate. Femeia îl observă curînd pe urmăritor şi-l plimbă prin toată Londra, într-un fel de joc amuzant, care însă spune multe despre nevoia ei de atenţie şi afecţiune.” (PRO TV Magazin)

“'Un film – ghid ce ne poartă printr-o Londră însorită, prietenoasă şi maiestuoasă, în tovărăşia lui Michael Jayston – onest actor de teatru, a lui Topol – cabotin de bon-ton cu temperament meridional şi a unei dintre cele mai cotate actriţe americane ale tinerei generaţii – Mia Farrow. O comedie vag nevralizatoare, o melodramă surîzătoare şi mai ales o plimbare de neuitat printr-una din marile capitale ale lumii'. (Adina Darian, Cinema, 1974)” (www.port.ro)

sau minunatul (prea des ratatul)
Trei culori: Alb / Les trois couleurs: Blanc
Dramă, Polonia-Franţa-Elveţia,1994 Regia: Krzysztof Kieslowski – Ursul de argint la Berlin
Sîmbătă – 26 ianuarie, PRO Cinema, 23.00
Adica o “Farsă melancolică şi demenţială, de un haz nebun, interesantă nu atît prin întorsături de situaţie, cît prin redarea psihologiei exilatului, aflat la cheremul străinilor care-l storc de tot ce poate da, inclusiv pe plan sexual.” dupa cum zice la Dicţionar-ul universal de filme, 2002

sau la fel de bine Armata celor 12 maimuţe lui Terry Gilliam
Cu:Bruce Willis si Brad Pitt – Globul de Aur şi nom. Oscar pt. rol secundar
Duminică – 27 ianuarie, TVR 1, 22.45

(Din pacate)la alegere cu Memento-ul lui Christopher Nolan
Duminică – 27 ianuarie, PRO TV, 23.15
“Memento este o nouă provocare [a filmului noir], de data aceasta a concepţiilor narative – nu atît pentru că începe cu sfîrşitul (Cetăţeanul Kane, în 1941, începea, de asemenea, cu sfîrşitul) – dar asistăm la o cronologie inversă, nenaturală, în care fiecare scenă este în mod paradoxal continuarea celei care urmează! Poate că filmul noir n-a fost niciodată atît de labirintic – este un puzzle în care fiecare ‘răspuns’ ridică o nouă întrebare, în care acţiuni, imagini, stereotipuri se repetă la nesfîrşit, rezultînd o senzaţie de stagnare a investigaţiei şi a filmului însuşi.” (Corina Mărculescu) (Observator cultural, nr. 192, 28.10-03.11.2003)

“Cel mai genial/original/inteligent/provocator thriller (la fel de greu de zis ‘thriller’ unui film care nu se încadrează în nici o convenţie de gen, în nici un clişeu, în nici o regulă) al ultimilor 20 de ani.” (Andrei Bangu) (www.liternet.ro)

si un inceput de saptamana bun cu Chinatown (Roman Polanski)
Marţi – 29 ianuarie, Cinemax, 21.00
Globul de Aur, BAFTA, nom. Oscar, starring Jack Nicholson – Globul de Aur, BAFTA, nom. Oscar; Faye Dunaway – BAFTA, nom. Oscar, nom. Globul de Aur

Unul dintre cele mai mari filme ale anilor ’70, pelicula este o extraordinară fabulă a corupţiei personale şi politice din Los Angeles în anii ‘30.

“Important succes de public şi de critică, datorat capacităţii lui Polanski de a crea ambianţa retro şi suspansul (unii cronicari îi compară chiar cu Hitchcock) şi de a conduce o distribuţie desăvîrşită, avîndu-l cap de afiş pe Jack Nicholson, prezent tot timpul în cadru deoarece întreaga poveste este văzută prin prisma personajului său, detectivul J.J. Gittes.” (Cinema… un secol şi ceva, 2002)

“Cinic, dar devorat de setea justiţiei morale, Gittes e eroul modern al Americii, aşa cum l-au descris Kazan sau Huston.” (Dicţionar universal de filme, 2002)
via

posterele via http://www.nostalgia.com/

Saturday, 19 January 2008

Bine

bine inseamna cand cantam imbatati la 5 dimineata la chitara voce, tobe, patru maini si doua trupuri ... cand fenderul nou zace, multumit, pe pat iare el creeaza ritmuri. constat ca am voce si ca tertele sunt prietenii nostri. casa mea e-un cantec cu acorduri ample. remember marie?

Friday, 18 January 2008

Natasha recomanda sa nu fim


Natasha imi aminteste filme. acu' a venit intr-un suflet sa-mi strige ca trebuie sa vedem "I'm not there" despre Dylan. Sunt perfect de acord. E delicioasa, vegetariana si seamana prea bine cu Emauelle Beart creatza.
iat-o pe Beart in Manon des Sources


PS: n-o cheama cu adevarat Natasha. dar ar merita.

Thursday, 17 January 2008

super stire

Orange comunica prin mix de media!!!
“Orange Romania opteaza pentru mixul de canale media in campaniile sale publicitare”, spune Anca Stancov, media specialist al companiei. In comunicarea sa, Orange utilizeaza un mix de media, care cuprinde atat canalele traditionale, cat si pe cele neconventionale. “Fiecare canal are avantajul sau, iar selectia se face in functie de obiectivele campaniei”, a mai spus oficialul Orange.
asta citim astazi in Business Standard. aflam si chestii interesante: cam cat a cheltuit Orange pe publicitate in ultimul an (daca nu stiam din cele cateva analize si retrospective publicate pana acum) si cine-i sunt agentiile agreate.
Insa stirea se da din titlu si din prima parte a articolelor, right? Chapeau!

Internetul este conventional


Internetul este (alaturi de Tv si radio) un canal conventional!!! sau cel putin asa ne povesteste ZF-ul de astazi pe la randul trei numarand de jos in sus. Sa ne bucuram!!!!

Wednesday, 16 January 2008

pimp my billboard

Ce-mi place mie cand brandurile inteleg arta. Ce-mi pare rau ca n-am facut proiectele alea cu street-artzi, dansatori, actori si scriitori tineri si REAL BRANDS. nu doar asa, de show-case, ca episod pilot de testare, cu usile inchise si grupuri restranse de execi si VPs sau pentru evenimente corporatiste exclusiviste facute de agentii de advertising sau de publicatii de nisa, de ziua lor. nu nene, let's take art on the streets. Sa o punem pe panouri!

Cum au facut vara trecuta BMW si BBDO Noua Zeelanda pentru Art Car Tour BMW un turneu mondial de show-off pentru masinile de colectie personalizate de Warhol, Roy Lichtenstein si altii. Se pare ca Warhol, care a creat ce-a de-a patra Bmw Art Car in '77, a lucrat el insusi, la scara de 1:1 (si nu pe machete, direct pe masina.


Mai multe aici si aici

...si ca sa raman in linia lui pimp my billboard, iata cum a fost (facut) spotul Art Car Tour BMW:

via disruption

la noi cine-a mai pus arta la treaba de marketing? O data Coca-Cola, o data Absolut .. mai cine? plz help!

Tuesday, 15 January 2008

orasul la ora 4 pm

din cand in cand merg prin bucuresti pe la ore mici ale dupa-amiezei. sentimentul e minunat. experienta asta chiar informeaza, distreaza, pune pe ganduri. e ca un studiu sociologic inpromptu. simtul observatiei si al analizei e mult mai treaz. nu te mai afunzi in carte. (asta si pentru ca, in ziua cu pricina, drumul cu metroul a fost scurt. prea scurt pana si pentru pastilele cinice ale lui boris vian care-mi delecteaza de obicei viata underground).
In mod clar la 4 pm spectacolul este cu totul diferit. sunt alti oameni in bucuresti la ora 4 dupa-amiaza. e mai mult aer dar si mai mult gri. no subway traffic jams, nici 9-to-5-ers buluciti preocupati in vagoane sau pe strazi. mai degraba bugetari care la 4 sunt deja in drum spre casa/supermarket (angajatii de la MTR pe langa care trec pe la 4 in drum spre clinica se grabesc, sporovaiesc, duc cu ei cate o sacosa, barfesc o colega, vreun director...). ce poti sa vezi? sau cel putin ce-am vazut eu:
1. oamenii mananca in metrou. argumentele au fost multe:
De exemplu, tipul simplu (bocanci - singura pereche de pantofi de iarna - curati, geaca de fash verde kaki anosta, pantaloni de stofa neagra, geanta de umar din poliester, gri cu albastru, probabil brandata) tunsoare simpla, cam neingrijita. mananca flamand un sandvis luat de la chioscul de la metrou. manaca elegant, atent si meticulos, desi nelasand nicio suflare intre o imbucatura si urmatoarea. mananca totusi incet, tacticos, aproape umil in gesturi, preocupat sa nu deranjeze. nu ar manca in metrou daca nu i-ar fi ingrozitor de foame. e probabil pranzul lui. termina in cam 5 minute si apoi ascunde ambalajul in buzunarul hainei si scoate apoi, din acelasi buzunar o batista!!!. batista adevarata, nu servetel de hartie. batista de panza, barbateasca, alba cu dungi maro si albastre. isi sterge cu atentie eventualele firmituri ramase in jurul gurii. nu era cazul. m-a uluit. am incercat sa imi inchipui ce profesie avea. ...

Argumentul nr. 2: la Charles de Gaulles urca o fata blonda, zvelta si pe tocuri, dar cu maini grasutze. mananca tacticos dar neglijent un corn. haina scurta cu guler de blana neagra, botine visinii cochete si in trend:) machiata, cu privirea in gol si castile de la telefon in urechi

No 3: tipul solid, inalt, cu mustata si barba si fes, genul bodyguard spre pensionare (avea vreo 38 de ani) ochi mari, galben caprui si privire taioasa. chinuia o bucata de merdenea. firmituri pe mustata blonzie. a navalit in metrou chiar cand vroiam sa cobor. l-am privit amuzata. m-a privit agresiv o clipa...apoi nedumerit. ups!

2. oamenii sunt mai simplu imbracati (mai ales daca nu nimeresti in zona universitatii sau ase, unde studentii coloreaza atmosfera.)

3. calatorii povestesc de-ale lor, de pe-acasa sai de la serviciu...insa nu se aud cuvinte precum deadline, training, GM-ul, project management, evaluari in zumzetul colectiv. Mai degraba despre branza, varza si alte cuvinte dacice.

Dupa care am coborat. Strazile inca ne-sufocate. lumina slaba. ianuarie
Data viitoare o sa merg mai multe statii cu metroul. si-o sa aleg ora 1 pm.

Acesta a fost un text reciclat, scris pe fuga intr-o cafenea dupa calatoria cu pricina. Acest post este in beta. contribuiti cu viziuni. ce mai fac oamenii la 4 pm in bucuresti?

Jamiroquai, my king (for a day)


i just remembered this song and the time when only these words made sense:

"There's no way/I'm coming back to you/I've just got to say/That everything we did is through/You tried to undermine/The better ranges of my nature/But soon you're going to find/You should have started talking straighter

You'd do anything to get your glory/So spread your wings and fly/There is no doubt/You're so sorry inside you've got something to shout about/Because it's true what they say/You know it's true what they say/You're only king for a day/I guess you're happy that way

And there's no love/Ever to be lost between us/I guess this is because/The damage that you've done is so grievous/So I hang my head/To dwell on what might have been
But what you left instead/Is pieces of a broken dream"


so I love this guy and his way of using words - elegant, a bit exclusive, picturesque, musical and theatric.

and what about the art-movie to match everything?! Njoy!

Friday, 11 January 2008

Anunt important pentru tara de la MetroBranding

si text doldora de cuvinte de colectie. Recompensa celui care le numara pe toate :)


Pierdut ciorap Adesgo remaiat, an fabricatie 1979. Gasitorului recompensa la alegere: pereche tenisi de Dragasani purtati cu grija sau sampon Larex sigilat, 6 pernute.

Daca iti sint foarte familiare cuvintele ratie, congresul al XII-lea, nechezol, bilet prin sindicat, inlocuitori, trese pioneresti, lozinca, munca patriotica, militie, repartitie sau aprozar s-ar putea sa te intereseze proiectul nostru.

Daca iti sunt vagi, apeleaza la memoria personala a bunicilor si parintilor si vino cu ei sa povestim si sa reconstruim imaginea lui “homo comunistus romanicus”. Cum traia? Ce manca? Cu ce se imbraca? Ce obiceiuri avea?

Cand? Sambata, 12 ianuarie, ora 13.00, la UNATC, str. Matei Voievod nr. 75-77.

Aduceti si obiecte reprezentative vestimentare sau de uz casnic, de la fulgarine, parpalace, geci, fasuri, balonzaide, bascheti, pantaloni de tergal, strampi, chiloti tetra, ciorapi cu bazon, mobuti, apreschiuri, basti, palariute Mamaia `83, genti diplomat, pana la plase pentru cumparaturi, lampi de televizor, baterii, numere de masina cu sot, bilete la pronosport, cutii ratacite de detergent perlan, portelanuri, dar mai ales biciclete pegas si mobre.

Momentul va fi filmat si va face parte dintr-un film documentar de lung metraj “MetroBranding - Romanian Objects of Desire”*.

Persoana de contact - Razvan Cliza, e-mail razvan.cliza@mandragora.ro

*MetroBranding - Romanian Objects of Desire este un proiect de film documentar semnat de Ana Vlad si Adrian Voicu, care va fi realizat in 2008 de Casa de productie Mandragora, cu sprijinul CNC si TVR1.

via Feeder-ului. Multumiri!

Thursday, 10 January 2008

CNDB in pericol

O alta institutie culturala "reala si relevanta" sta sa se piarda. Tot din motive (penibile, stupide) locative. Ce vorbeam ieri despre CNDB, ce visam la proiectele lor artistice, la ideile periculos de la granita intre domenii si expresii artistice? Se pare ca si ei (ca si Green Hours) risca sa ramana din toamna asta pe drumuri. Motivul ar fi planul de reconditionare a cladirii TNB unde isi are, de vreo 2 ani, casa ideea minunata si frumos administrata de Mihalcea, Vava Stefanescu & co. Nu se stie unde ar putea fi relocati, nu este problema TNB-ului...ceea ce e cert este ca CNDB va pierde minunata sala Ronda de langa Laptarie, Sala Mare si salile de curs...
Problema este ca directorul centrului de dans a aflat din presa despre acest scenariu. Lamuriri (de fapt scenariul pe larg, caci nu e nimic lamurit) in articolul din Gandul.

Wednesday, 9 January 2008

Dan Perjovschi "la zid" la CNDB

Imi place CNDB si recomand oricand proiectele lor. Aici o fotografie a Mihaelei Dancs intr-un spectacol la CNDB.

Dan Perjovschi explica si mai bine de ce CNDB este singura institutie romana de stat unde expune/intervine artistic. Iata si declaratia sa inainte de deschiderea expozitiei "La zid":

"Ca artist sint interesat sa ma asociez cu modele culturale deschise, iar ca artist critic ma simt dator sa semnalizez ceea ce cred ca este esential pentru scena culturala in care traiesc. Din acest motiv am facut la CNDB singura mea interventie artistica intr-o institutie a statului roman. Centrul National al Dansului este in opinia mea singurul model viabil de institutie "nationala". Din pacate in Romania orice constructie culturala sta sub semnul dezastrului. Nu conteaza cit de important este demersul si cit de necesara platforma, ea poate fi dizlocata, deturnata sau pur si simplu oprita din ratiunile administrative cele mai cetoase si mai timpite. Am facut un desen pe zidul Centrului, ca sa complic cit mai mult posibilitatea evacuarii lui."

Dan Perjovschi
ianuarie 2007


maine, 10 ianuarie, orele 11.30 (CNDB, etaj 4), va avea loc o intilnire in care veti putea afla mai multe detalii despre proiectele Centrului National al Dansului in 2008.

Participa: Dan Perjovschi, artist; Vava Stefanescu si Mihai Mihalcea, directori Centrul National al Dansului

Dan Perjovschi este artist vizual. Traieste si lucreaza la Bucuresti.
Expozitii personale la MoMA New York, Tate Modern Londra, Ludwig Museum
Koln, Moderna Museet Stockholm, Vanabbemuseum Eindhoven, Kunsthalle Basel,
La Caixa Barcelona. Participari la bienalele de arta din Venetia, Moscova,
Istanbul, Sydney

Tuesday, 8 January 2008

Back to life in the open

Xerox arata altfel, dupa un rebranding (nu neaparat non-necesar dar cu siguranta ratat) semnat de Interbrand. Designerii s-au suparat, dupa cum puteti vedea mai bine si pe larg pe Brand new

Mie mi-e dor de X-ul pixelat.

una calda:
gasit una bucata site si om bun de citit. Alec Balasescu scrie despre lucruri pe care imi place sa le aflu, iar asta e dintr-o melancolie perfect explicabila. omul e specialist in antropologia consumului si studiaza (daca mai stim ce inseamna aia :() printre altele si Islamul modern. Preda la SNSPA si UNA.
Astept sa i se traduca “Paris Chic, Tehran Thrills. Aesthetic Bodies, Political Subjects” la Curtea veche.
pana la carte cititi Antropomoda (titlul mi s-a parut irezistibil, drept pt. care, iata, promovare :))! Sper sa fie si mai mult content ...