Tuesday 15 January 2008

orasul la ora 4 pm

din cand in cand merg prin bucuresti pe la ore mici ale dupa-amiezei. sentimentul e minunat. experienta asta chiar informeaza, distreaza, pune pe ganduri. e ca un studiu sociologic inpromptu. simtul observatiei si al analizei e mult mai treaz. nu te mai afunzi in carte. (asta si pentru ca, in ziua cu pricina, drumul cu metroul a fost scurt. prea scurt pana si pentru pastilele cinice ale lui boris vian care-mi delecteaza de obicei viata underground).
In mod clar la 4 pm spectacolul este cu totul diferit. sunt alti oameni in bucuresti la ora 4 dupa-amiaza. e mai mult aer dar si mai mult gri. no subway traffic jams, nici 9-to-5-ers buluciti preocupati in vagoane sau pe strazi. mai degraba bugetari care la 4 sunt deja in drum spre casa/supermarket (angajatii de la MTR pe langa care trec pe la 4 in drum spre clinica se grabesc, sporovaiesc, duc cu ei cate o sacosa, barfesc o colega, vreun director...). ce poti sa vezi? sau cel putin ce-am vazut eu:
1. oamenii mananca in metrou. argumentele au fost multe:
De exemplu, tipul simplu (bocanci - singura pereche de pantofi de iarna - curati, geaca de fash verde kaki anosta, pantaloni de stofa neagra, geanta de umar din poliester, gri cu albastru, probabil brandata) tunsoare simpla, cam neingrijita. mananca flamand un sandvis luat de la chioscul de la metrou. manaca elegant, atent si meticulos, desi nelasand nicio suflare intre o imbucatura si urmatoarea. mananca totusi incet, tacticos, aproape umil in gesturi, preocupat sa nu deranjeze. nu ar manca in metrou daca nu i-ar fi ingrozitor de foame. e probabil pranzul lui. termina in cam 5 minute si apoi ascunde ambalajul in buzunarul hainei si scoate apoi, din acelasi buzunar o batista!!!. batista adevarata, nu servetel de hartie. batista de panza, barbateasca, alba cu dungi maro si albastre. isi sterge cu atentie eventualele firmituri ramase in jurul gurii. nu era cazul. m-a uluit. am incercat sa imi inchipui ce profesie avea. ...

Argumentul nr. 2: la Charles de Gaulles urca o fata blonda, zvelta si pe tocuri, dar cu maini grasutze. mananca tacticos dar neglijent un corn. haina scurta cu guler de blana neagra, botine visinii cochete si in trend:) machiata, cu privirea in gol si castile de la telefon in urechi

No 3: tipul solid, inalt, cu mustata si barba si fes, genul bodyguard spre pensionare (avea vreo 38 de ani) ochi mari, galben caprui si privire taioasa. chinuia o bucata de merdenea. firmituri pe mustata blonzie. a navalit in metrou chiar cand vroiam sa cobor. l-am privit amuzata. m-a privit agresiv o clipa...apoi nedumerit. ups!

2. oamenii sunt mai simplu imbracati (mai ales daca nu nimeresti in zona universitatii sau ase, unde studentii coloreaza atmosfera.)

3. calatorii povestesc de-ale lor, de pe-acasa sai de la serviciu...insa nu se aud cuvinte precum deadline, training, GM-ul, project management, evaluari in zumzetul colectiv. Mai degraba despre branza, varza si alte cuvinte dacice.

Dupa care am coborat. Strazile inca ne-sufocate. lumina slaba. ianuarie
Data viitoare o sa merg mai multe statii cu metroul. si-o sa aleg ora 1 pm.

Acesta a fost un text reciclat, scris pe fuga intr-o cafenea dupa calatoria cu pricina. Acest post este in beta. contribuiti cu viziuni. ce mai fac oamenii la 4 pm in bucuresti?