Saturday 26 January 2008

Filmele zilelor urmatoare

Din seria lucruri care trec (pe-aproape) pe langa noi daca nu netrage nimeni de mana sa ne arate cat de sub nasul nostru sunt, cateva exemple:
Urmăreşte-mă! / Follow Me!
Comedie, Anglia, 1972; Regia: Carol Reed; Cu: Mia Farrow
Sâmbătă – 26 ianuarie, TVR Cultural, 14.00

despre care se spun urmatoarele:
“Un bancher englez, sobru şi ocupat, angajează un detectiv particular pentru a-i urmări soţia, o tînără americancă pe care o suspectează de infidelitate. Femeia îl observă curînd pe urmăritor şi-l plimbă prin toată Londra, într-un fel de joc amuzant, care însă spune multe despre nevoia ei de atenţie şi afecţiune.” (PRO TV Magazin)

“'Un film – ghid ce ne poartă printr-o Londră însorită, prietenoasă şi maiestuoasă, în tovărăşia lui Michael Jayston – onest actor de teatru, a lui Topol – cabotin de bon-ton cu temperament meridional şi a unei dintre cele mai cotate actriţe americane ale tinerei generaţii – Mia Farrow. O comedie vag nevralizatoare, o melodramă surîzătoare şi mai ales o plimbare de neuitat printr-una din marile capitale ale lumii'. (Adina Darian, Cinema, 1974)” (www.port.ro)

sau minunatul (prea des ratatul)
Trei culori: Alb / Les trois couleurs: Blanc
Dramă, Polonia-Franţa-Elveţia,1994 Regia: Krzysztof Kieslowski – Ursul de argint la Berlin
Sîmbătă – 26 ianuarie, PRO Cinema, 23.00
Adica o “Farsă melancolică şi demenţială, de un haz nebun, interesantă nu atît prin întorsături de situaţie, cît prin redarea psihologiei exilatului, aflat la cheremul străinilor care-l storc de tot ce poate da, inclusiv pe plan sexual.” dupa cum zice la Dicţionar-ul universal de filme, 2002

sau la fel de bine Armata celor 12 maimuţe lui Terry Gilliam
Cu:Bruce Willis si Brad Pitt – Globul de Aur şi nom. Oscar pt. rol secundar
Duminică – 27 ianuarie, TVR 1, 22.45

(Din pacate)la alegere cu Memento-ul lui Christopher Nolan
Duminică – 27 ianuarie, PRO TV, 23.15
“Memento este o nouă provocare [a filmului noir], de data aceasta a concepţiilor narative – nu atît pentru că începe cu sfîrşitul (Cetăţeanul Kane, în 1941, începea, de asemenea, cu sfîrşitul) – dar asistăm la o cronologie inversă, nenaturală, în care fiecare scenă este în mod paradoxal continuarea celei care urmează! Poate că filmul noir n-a fost niciodată atît de labirintic – este un puzzle în care fiecare ‘răspuns’ ridică o nouă întrebare, în care acţiuni, imagini, stereotipuri se repetă la nesfîrşit, rezultînd o senzaţie de stagnare a investigaţiei şi a filmului însuşi.” (Corina Mărculescu) (Observator cultural, nr. 192, 28.10-03.11.2003)

“Cel mai genial/original/inteligent/provocator thriller (la fel de greu de zis ‘thriller’ unui film care nu se încadrează în nici o convenţie de gen, în nici un clişeu, în nici o regulă) al ultimilor 20 de ani.” (Andrei Bangu) (www.liternet.ro)

si un inceput de saptamana bun cu Chinatown (Roman Polanski)
Marţi – 29 ianuarie, Cinemax, 21.00
Globul de Aur, BAFTA, nom. Oscar, starring Jack Nicholson – Globul de Aur, BAFTA, nom. Oscar; Faye Dunaway – BAFTA, nom. Oscar, nom. Globul de Aur

Unul dintre cele mai mari filme ale anilor ’70, pelicula este o extraordinară fabulă a corupţiei personale şi politice din Los Angeles în anii ‘30.

“Important succes de public şi de critică, datorat capacităţii lui Polanski de a crea ambianţa retro şi suspansul (unii cronicari îi compară chiar cu Hitchcock) şi de a conduce o distribuţie desăvîrşită, avîndu-l cap de afiş pe Jack Nicholson, prezent tot timpul în cadru deoarece întreaga poveste este văzută prin prisma personajului său, detectivul J.J. Gittes.” (Cinema… un secol şi ceva, 2002)

“Cinic, dar devorat de setea justiţiei morale, Gittes e eroul modern al Americii, aşa cum l-au descris Kazan sau Huston.” (Dicţionar universal de filme, 2002)
via

posterele via http://www.nostalgia.com/

2 comments:

storyteller said...

multam pentru lista!

I said...

but of course! dar din dar se umplu lacunele, golurile ... se vindeca tanjeli ... si de mine s-a milostivit un prieten. sa-mi spui ce film te-a castigat. Memento, la ora mica din acest luni, a facut ca saptamana sa inceapa foarte bine. desi pe la 2 noaptea, de oboseala aveam senzatia ca si eu va trebui sa-mi notez&fotografiez gesturile, gandurile...